GERBER COMBAT FOLDER harcászati zsebkés 5780

Gyártó:GERBER
Garancia:1 év
Várható szállítás:2-4 hét
Bruttó ár:43.990Ft
 (34.638Ft + ÁFA)
GERBER COMBAT FOLDER harcászati zsebkés 5780
Kép nagyítása
COMBAT FOLDER harcászati zsebkés 5780

 • Pengehossz: 11 cm
 • Teljes hossz: 26 cm
 • Becsukott hossz: 14 cm
 • Súly: 210 g
 • Tok: Ballisztikus nylon
 • Nyél: Üvegszálas nylon, fekete

 • SZÁLLÍTÁSI HATÁRIDŐ 2-4 HÉT

 • Az Applegate Nyitható Pengés Harcikést kimondottan harci feladatokra fejlesztették ki, katonák és különleges rendeltetésű fegyveres testületek tagjai számára. A klasszikus harcikések általában közepes hosszúságú (kb. 12-15 cm), rögzített pengéjű, szúrásra és vágásra (visszakezes vágásra is) egyaránt alkalmas, masszív eszközök. Rendeltetésük: önvédelem, közelharc megvívása illetve az ellenség hangtalan gyors és biztos elnémítására. A becsukható pengés kések viszont rövid, vágásra szánt békés szerszámok. Előnyük a diszkrét, kompakt hordmód és a sokoldalúság. Napjainkban egyre több cég jelenik meg a piacon nyithatópengés harcikésekkel, melyek sikeresen egyesítik a két funkciót. Ezek egyik leghíresebb, ma már méltán kalsszikus típusa a Gerber Applegate Combat Folder.
  A markolat becsukott állapotban teljes egészében elrejti a pengét, s így annak a háton végigfutó éle nem okozhat sérülést. Vázát két párhuzamos, rozsdamentes acéllemez alkotja. Erre rögzítették oldalanként öt-öt süllyesztett fejű speciális acél csavarral a törésmentes műanyagból, Lexan-ból készített markolathéjat (a csavarok hajlamosak a meglazulásra, ezért érdemes őket kicsavarni, majd kevés ragasztót csöppentve a furatba újra rögzíteni). A markolathéj szemcsés felülete, továbbá az oldalanként található hat-hat nedvesség levezető csatorna biztosítja a csúszásbiztos fogást. A markolat alakja egyedi fejlesztés, az A-F Fighter harcikéstől lett átvéve, annak a lapított változata. A vége csúcsosra van formálva, hogy bénító ütést lehessen vele mérni az ellenfél testén található akupunktúrás pontokra. A széles, lapos, "amfora" jellegű, tökéletesen szimmetrikus markolatforma lehetővé tesz minden késharcban szokásos taktikai manővert. Úgy van kiképezve, hogy sötétben is biztos információt ad használójának a penge (a hegy és az él) pozíciójáról. A penge előtt mindkét oldalon kialakított nagy, recézett bemélyedések hüvelykujj támasztóként helyettesítik a kézvédő keresztvasat. Vágásnál, szúrásnál és visszahúzásnál hatékonyan segítik a biztos fogást. Számolni kell azonban azzal, hogy erős döfésnél (amikor a test blokkolja a pengét) csak korlátozottan képes megállítani a kéz előrecsúszását és a késharcnál igen gyakori tenyér sérülést. A markolat végén, a penge háta felőli oldalon egy fémhüvelyű furat található. Harci késeknél ide nem csuklószíjat, hanem inkább viszonylag hosszú ejtőernyős zsinórt erősítenek (az USA Ranger-ei ezt húzásra bomló "tűzoltó csomóval" rövidítik, s ennek végét megfogva kidobják a kést, amelynek pengéje a visszarántás során kinyílik). "Tapasztalataim szerint, ha több kést raknának le egy bekötött szemű ember elé, hogy válasszon, biztosan hasonló markolatú fegyvert választana." írta Applegate.
  A penge erőteljes acél csappal csatlakozik a markolathoz. Furata kissé eltolva található a markolathéj középvonalához képest (ez egyrészt a nyitást könnyíti meg, másrészt lehetővé teszi, hogy az ellentétes oldalon, a nyitó szemölcs meg tudjon támaszkodni a vázon). A sima járást egy speciális forgózsámoly szerkezet segíti elő. Az ún. "gyémánt" keresztmetszetű penge közepén erőteljes gerinc húzódik. A lándzsa típusú hegy (Spear Point) kifejezetten harci késekre jellemző. Ez a hegy típus a könnyű behatolási képességet párosítja a jó vágóéllel, amely könnyedén vágja át a szöveteket és az ereket. Mivel a penge tengelyében helyezkedik el, lehetővé teszi a pontos szúrást. Hátránya, hogy geometriája miatt nem lehet igazán borotva élesre élezni, hogy hatékony szerszám váljon belőle. Hátránya továbbá, hogy az ilyen típusú penge könnyen sérül, törik. A vágóél egyharmad részig "csipkeszerűen" élezett, Serrated (ez nem közelharcra szolgál: feladata a gyors és biztos vágás). A kétharmad hosszúságú egyenes él szakasz ún. "mikroserretion" felületű (az egyenes él alig látható mikro fogazású). A kés háta nincs gyárilag kiköszörülve, azonban kiképzése lehetővé teszi, hogy a tulajdonos ezt megfelelő szakemberrel elvégeztesse.
  A penge hátán is található egy a barázdált felületű hüvelykujj támasztó szakasz, amely erőteljes vágásoknál segít (ez is elsősorban a munkavégzést szolgálja). Mellette helyezkedik el az egykezes nyitást szolgáló csap, mely egyaránt biztosítja a bal és jobb kézből történő nyitást. Szerepe van a penge nyitott állapotban való rögzítésében is, mivel szilárdan támaszkodik a váz felső részén lévő két támasztó nyúlványra. A zár mechanizmusa a Gerber kitűnő szakembereinek Harseynek és Vallotonnak köszönhető. A vázat alkotó acéllemezek egyikéből a markolatba benyúló laprugót alakítottak ki, mely speciális támasztóval ellátva képezi a háromfunkciós biztosító-záró rendszert, ún. Liner Lock (szellemes a magyar kereszt zár elnevezés): 1./ a kinyitott penge mögé bepattanva rögzíti azt; 2./ a tokból kinyúló csúszásmentes lapja eltolásával válik lehetővé a penge becsukása; 3./ a rajta található apró gömbfelület rögzíti a becsukott pengét (fogyatékossága, hogy hordhelyzetben a legkisebb erő hatására is véletlenszerűen kinyílik). Ez a zárrendszer biztosítja az igazi egykezes működtetést: nyitást és zárást. Azonban, míg mindkét kézzel egyaránt nyitható, csak jobb kézzel csukható be. Az említett támasztó ferde mintázatú csúszásbiztos bordázott felülettel van ellátva, s az egyik legjobban kidolgozott ilyen alkatrész a késpiacon. Rendkívül könnyedén, finoman kattanás kíséretében zár.
  A fegyver súlypontja nagyon jól van beállítva. Az applegate-i elveknek megfelelően pontosan ott helyezkedik el, ahol hüvelyk és mutatóujjak között tartjuk, amikor a fogást váltunk a késen. Bár Applegate szerint "A késdobás a cirkuszba és a varieték színpadára való.", azonban a kés súlypontja lehetővé teszi, hogy a nyitható pengés harcikések között szinte egyedülálló módon dobjuk a Combat Folder-t (természetesen ez nem azt jelenti, hogy a szerkezet is elbírja a dobás gyakorlásával járó terhelést).
  A késtartó is különleges konstrukció, mely a megszokott Black Kordurából készült Gerber tok továbbfejlesztett változata. Újszerűségét a "gyors" maroklőfegyver tokoktól átvett hüvelykujjas nyitású zár adja, mely két, patenttal összekapcsolható, függőlegesen álló rugalmas műanyag lemezből áll. Az egyik felső széle kissé kifele hajlik, hogy erőteljesebb nyomást lehessen rá gyakorolni a nyitásnál, míg a másik lefelé hajlítva, s patenttal rögzítve felülről a tokba feszíti a kést. A pontos méretezésnek és a precíz kidolgozásnak köszönhetően kés könnyen, mozog a tokban, amely egy egyszerű, szellemes megoldással négy irányban rögzíthető a derékszíjon (sajnos az újabb változatokat már egyszerű, tépőzáras tokkal adják).
  A kés használatához nyomjuk hüvelykujjal kifele a tok kiálló, külső lemezét. A patent nyílásával egyidőben felpattan a záró lemez, s ezzel szabaddá teszi az utat a gyors késrántáshoz. Fogjuk kezünkbe a kést. Tegyük hüvelykujjunkat a nyitó bütyökre és körző mozdulattal a toljuk ki a pengét, melynek rögzítését halk, de határozott kattanás jelzi (gyakorolni kell, mivel a hosszú és viszonylag nehéz pengét nem könnyű hatékonyan megmozdítani). A gyorsabb nyitás érdekében a kissé kitolt pengét egy erőteljes csuklómozdulattal kicsaphatjuk. Használat után hüvelykujjal toljuk kifelé a markolatból kinyúló barázdás lapot és mutatóujjal csukjuk be a pengét. Mért adatok szerint gyakorlott kézben zárt tokból a szúrásig nem telhet el több idő egy-két másodpercnél.Összességében a "Gerber Applegate Combat Folder" egy jól kivitelezett, professzionális harceszköz, mely sikerrel egyesíti magában a harcikések és a zsebkések legjobb tulajdonságait. Önvédelemre, közelharcra és különleges "csendes" katonai feladatokra kiválóan, míg hátköznapi használatra megfelelően alkalmas. Szakszerű használatát segíti a Col. Rex Applegate által írt Combat Use of the Double-Edged Fighting Knife (A kétélű harcikés használata a küzdelemben) című kézikönyv.

  Makrai Tibor István alezredes